Çocuklarda Korku ve Kaygı

Çocuklarda Korku ve Kaygılar 
Erken çocukluk dönemindeki korkuların farklı sebepleri olabilir. Bu sebepleri yakından inceleyelim.      -Bilgi eksikliğinden kaynaklanan korkular olabilir. Küçük çocuklar için dünya oldukça karmaşıktır, birçok şeye anlam veremezler ve merak dolu sorular ortaya çıkar değil mi ? Bazen bu sorulara verecek cevap bulamayız, geçiştiririz. İşte bu noktada çocukların kafalarını daha çok karıştırıyoruz. Çünkü bilinmeyen kaygı ve korku yaratır. Örneğin, elektrikli süpürgenin çoğu şeyi çektiğini gören çocuk ya beni de içine çekerse diye korkabilir.  – Travmatik deneyimlerden kaynaklanan korkular olabilir. Yaşadıkları korku verici olayların bıraktığı izlerdir. Örneğin kazayla havuza düşen bir çocuk uzun bir süre sudan korkabilir. – Yakınlarından Edinilen Korkular olabilir. Ebeveynlerin kaygı ve korkuları da çoğu zaman çocuğa geçebilmektedir. Güvendiği bir yetişkinin duyguları çocuklar için anlamlıdır.


Çocukların Korkularıyla Başa Çıkmalarına Nasıl Yardımcı Olabiliriz? 
-Çocukların duyguları kabul edilmeli, sempati gösterilmeli ve umut verici olunmalıdır. Korkacak bir şey yok, korkma, bak sen bebek değilsin, değil mi? gibi geri dönütler oldukça işlevsiz ve zarar vericidir. Çocukta anlaşılmazlık, yalnızlık, utanç gibi duygulara neden olur ve ebeveyne güven zedelenir. Çocuk korkularını içinde yaşamaya başlar ve daha büyük psikolojik sorunlar oluşabilir.
-Çocuğunuza doğru bilgi verin. Çocuğun anlayabileceği bir şekilde basit ve net bilgiyi verin. Kafasındaki karmaşayı çözmesine yardımcı olun.
-Duygusal boşalmaya izin verin. Travmatik deneyimlerden sonra istediği kadar ağlamasına, olay hakkında konuşmasına fırsat verin.
- Somutlaştırın. Çocukların daha iyi algılayabilmesi için somutlaştırmak önemlidir. Korktuğu şeyin resmini yapıp üzerine konuşun.
-Korkulan şeyden kaçınmayın. Çocuk o durumla mücadele etmeyi ve başa çıkmayı öğrenemez.
- Terapötik masallardan yararlanın. Çeşitli korkuları işleyen masalları birlikte okursanız, çocuk hem yalnız olmadığını öğrenir hem de korkusuyla yüzleşmiş olur.
- Ebeveynler olarak çocuğunuzu koşulsuz kabul ettiğinizi, onun yanında olduğunuzu ve onu anladığınızı dile getirmeyi unutmayın.
-Sorunun çözümlenemediği durumlarda daha fazla ilerlememesi için mutlaka bir uzmandan yardım alın.

ŞİMDİ ARA