Sosyal Beceri Eğitim Grubu
Grup liderleri: Uzman Psikolojik Danışman Kübra Usta, Psikolojik Danışman Damra Sökmen
Sosyal etkileşim, insan yaşamının vazgeçilmez bir parçasıdır. Yaşamını ilişkiler ağı içinde sürdüren insanın uyumunda ve mutlu olmasında sağlıklı sosyal etkileşimin büyük payı vardır. Çocuğun sosyal davranışı etkileşimde olduğu iki önemli grubun; ailenin ve akranların tepkileri bağlamında ele alınmalıdır. Çocuklar ilk ilişkilerini kurdukları yetişkinlere bağımlı ve onlara göre daha güçsüzdürler. Yani çocuk-yetişkin ilişkisi bir çeşit eşitsizliğe dayanır. İlerleyen yaşlarda ise çocukların akranlarıyla olan ilişkileri giderek önem kazanır. Çocuklar neyin kabul, neyin reddedileceğini akranlarının kendilerine verdikleri tepkilerden öğrenirler. Sosyal beceriler işte asıl, bu güç eşitliğine (ya da onun mücadelesine) dayalı ilişkiler içerisinde öğrenilir.
Çocuğun akranları tarafından kabulü, onun yeterli sosyal beceriye sahip olmasıyla doğrudan ilişkilidir. Sosyal beceri eksikliği ya da yetersizliği çocukları okul başarısızlığı, saldırganlık, suça eğilim ve çeşitli psikolojik bozukluklar gibi kısa ve uzun süreli birçok sonuca götürebilir. Çocuğun arkadaşlarınca kabulüne yol açan sosyal beceriler arasında, gruba uygun şekilde girebilme, toplumsal kurallara uyma ve etkili iletişim kurabilme gibi davranışlar sıralanabilir
Sosyal beceriler bir çocuğun diğer çocuklara yönelik davranışlarını da kapsar. İyi ilişkiler kurabilme, başkalarının haklarına ve duygularına saygı ve uygun sosyal davranış için grup normlarını dikkate alma gibi bu türden davranışlar aynı zamanda çocuğun istediklerini elde etmesini sağlar. Sosyal becerisi olan çocuklar katıldıkları etkinliklerden daha çok zevk alır ve kendi kararlarını kendileri verirler. Oysa sosyal becerisi yeterince gelişmemiş olanlar akranları tarafından dışlanabilir, ihmal görebilir ve yetişkinlerin ihmaliyle, istismarıyla karşılaşabilirler.
Bu Programdan Kimler Faydalanabilir ?
Aşağıdaki sorunlardan herhangi birini veya birkaçını yaşayan çocuklar faydalanabilir.
• Kendini ve duygularını ifade etmekte zorlanan,
• Arkadaş edinmede sorun yaşayan,
• Özgüven eksikliği olan,
• Sosyal ortamlarda kaygılanan ve heyecanlanan,
• Sorumluluk almayan,
• Uyum ve davranış sorunları yaşayan çocuklar,
• Kurallara uymada zorluk çeken,
• Öfkesini kontrol edemeyen,
Programda Çalışılacak Becerilere Örnekler
- Sosyal-bilişsel becerileri kazanma,
- İletişim becerilerini güçlendirme,
- Akranları ile iletişimi arttırma,
- İçinde bulunduğu ortama uyum sağlama,
- Duygularını tanıma, duygularını ifade etme,
- Öfkesini kontrol edebilme,
- Sosyal problem çözme becerilerini geliştirme,
- Toplumsal kurallara uyma,
-Hakkını savunabilme,
- Zor durumlarla başa çıkma
Yaş : 6-12 yaş arası tüm çocuklar fayda sağlayabilir.
Yöntem:
Etkinliği incelenmiş, sosyal becerileri geliştirmek için hazırlanmış bir psikoeğitimsel programdır. Çalışmalar oyunlar, model olma, rol yapma, görsel ve yazılı çalışma egzersizleri vb. kullanılarak ve pekiştirme yöntemleri uygulanarak yapılacaktır.
Program İçerik:
- Program 6 oturum 6 hafta şeklindedir
- Oturumlar 1 - 2 saat arası sürecektir.
- Program başında çocukta sosyal becerileri geliştirme konusunda ve süreç hakkında ailelere bilgi verilecektir.
- Program başlangıcında çocuklara sosyal beceri ön testi ve program bitiminde sosyal beceri son testi uygulanıp, karşılaştırma yapılacaktır. Test sonuçları, çocukların grup içindeki davranışları, kazanımları ve ihtiyaçları ile ilgili aile görüşmesi yapılacaktır.
Yer:
Petunya Psikoloji Bahçelievler Mah. Özden Sok. No:1 İlkadım/Samsun
İletişim :
Tel: 0542 234 80 55